Jumaat, 19 Februari 2016

Reunion Bekas Pelajar SMK Merotai Besar Tawau 1995 @ Hotel Emas Tawau

Happy reading...semoga bermanfaat..

Assalam...korang sihat???? hihihi

Lama betul tidak berentry di sini...fuhhhh..apa la nasib...kebizian yang teramat ko....semenjak bertukar tepat bertugas ni sungguhla tak dapat digambarkan dan dijelaskan..
Opsss! ko jangan mengeluh dan merungut sai..itu rezekimu...hihi..positif k...korang pun kena positif!

Ok la..Dengan hormatnya saya merujuk kepada perkara di atas..Chewahhhh..gelik eh...

Sebenarnya..mau cerita pasal reunion yang telah tercipta pada December yang lepas setelah diplanning sebegitu lama..setelah melalui pelbagai rintangan dan dugaan, ribut taupan melanda...ngeeeeeee....Alhamdulillah menjadi...n..d best moment yang sangat rugi kalau tak share di sini..

And...on 26/12/2015 maka tercipta la suatu majlis yang istimewa yang digelar " MAJLIS REUNION EX SMKMBT 1995 " bertempat di Emas Hotel Tawau. Bayangkan la..macam tak tercapai akal kami selaku AJK Reunion tersebut dapat merealisasikan hajat kami bekas-bekas pelajar 1995 SMKMBT. Tersangatla gembira dan lagi gembira apabila dapat berjumpa dengan kawan-kawan sekolah yang terpisah 20 tahun gitu..lebih kurang la..Angkat tangan eh! sapa orang2 kuat? Zahurin, Jasmi, Sumarni, Mansyah, Himee n saya la...hehe..tak lupa juga Ojan n Ariffff...ini semua Deasy2...terima kasih semua di atas sumbangan mental, fizikal n modal korang..JOM MEETING!!! hahaha..lama sudah nda meeting kan...

Kawan-kawan semua pun sporting n havocccc..terima kasih jugak di atas kehadiran dan sokongan korang semua.. Tema MERAH & HITAM KO.....semua nampak ensem n gojes2 gitu..sweettt 16 kan.....eh...36 k..jangan perasan...!!! zahurin paling perasan...ko jangan fikir pasal aku hitam jadi putih konon...lupa kan k! Next time boleh plan lagi utk next RU..cari tempat yang lebih sesuai n gempak..tu dia.....cita-cita setinggi langit..insha Allah..dengan usaha dan komitmen yang kental..mesti boleh la..apa jadik kalau next RU slpas 20 tahun lagi,,,ngeeeee...tak dapat nak bayangkan...hehehe..Nenek&Atuk (kwang kwang kwang...) bagus jugak kan...selain kita bertegur sapa di dalam grup whatsapp bila sekali sekala berjumpa di majlis sebegini ternyata hubungan silaturahim yang lama terputus kembali bersinar gitu..betul kan? boleh berkenalan dengan pasangan dan anak-anak kita...yang malu-malu pun ada...yang masih ceria seperti dulu pun ada...

Kalau cerita jak macam nda real bah..saya kasi belanja gambar ya...suwettt suwettt semuanya...biarlah gambar yang berbicara...jangan marah...babai ya...Syabas ya DEASY_DEASY semua...LOVE UOLS!!!













Rabu, 21 Januari 2015

Jalan- jalan ke Country garden Danga Bay Johor Bharu

Happy reading...semoga bermanfaat..

As salam n hai...

Jumpa lagi kan...hari ni nak cite plak pasal perjalanan ke Johor hujung minggu lepas 17/1/2015. Macam mana boleh sampai ke sana? tu la yang nak saya cerita ni..semuanya tanpa dirancang lebih awal..

Sebenarnya my mil memang berhajat nak melawat saudara dan anak buah di sana tapi di daerah senai..hari sabtu tu, lepas shopping n beli barang dapur..balik la kat rumah, kemas barang dan rehat...time nak rehat tu la terfikir..minggu depan hubby dah nak ke penang lebih kurang 3 minggu..balik dari penang plak terus nak hantar my mil balik sabah.kalau macam tu memang dah tiada masa la nak ke johor kan..waktu tu dah lebih kurang pukul 3.30 ptg..haaa....time tu la saya n hubby decide bawa mil untuk tunaikan hajatnya..kesian pula kalau tak bawa dia ke sana..

Tanpa berlengah lagi terus hubby inform mil dan anak tentang plan kami..drang pun setuju dan cepat-cepat kemas barang mana yang patut..abang iman lagi la ecxited..padahal sebelum tu nak bawa dia mandi kolam..terus reject! tangguh di lain masa..hahaha..

dah siap semua..kitaorang gerak lebih kurang pukul 4.30 ptg...sempat la inform anak buah mil di senai..saje ja bagitau tak sangka plak drang buat persiapan menyambut kedatangan kami ni..malu la pulak..menyusahkan orang satu hal...sampai sana lebih kurang pukul 9.00 malam tolak campur berhenti rehat dan solat di r&r..alhamdulillah..dah selesai rehat dan makan kami minta izin untuk ke johor bharu lebih kurang 11.00 malam masa tu..sampai sana cari hotel, simpan barang dan sempat la jalan-jalan di pasar karak..sebabnya..kami mnginap di hotel berdekatan pasar tu..tiada banyak beza
dengan pasar  di kuala lumpur dan lembah klang ..kebanyakkan jual produk yang sama..saja cuci mata..biasa la.i'm mamasai..cuci mata tu penting k..hehehe

Apa yang menarik sebenarnya..saya nak cite mengenai danga bay..tapi bukan danga bay yang biasa orang cite tu..yang ni Country Garden Danga Bay..Ha..kat depan tu nama lain sikit kan..tapi tempatnya dekat-dekat ja..nama baru so, tempat pun masih baru..banyak lagi yang tak siap sebenarnya..tapi tak siap pun tempat tu serius cantik..sesuai la dengan tagline yang drang letak" 5 star living for you" haaa..dapat bayangkan tak? nama pun 5 star mesti la cantik, mewah, megah kan..tu pun tak siap lagi..nanti dah siap sepenuhnya confirm akan jadi tumpuan utama pelancong luar..lagi-lagi orang singapore..kat dalam tu rasanya akan menjadi tempat tumpuan percutian dan shopping yang menarik..saya rasa la..nanti sama-sama tengok apa yang ada di situ..

Selain tempat yang menarik, kat situ banyak drang cipta prop2 yang menarik..amat sesuai la untuk sesiapa yang kaki gambar dan kaki selfie..haaa..macam-macam ada..

Untuk tatapan korang saya belanja gambar-gambar yang saya ambil di sana k..jom tengok!





Cantik tak? boleh la kan..masa ni..kami masuk ja..tiada bayar apa-apa pun..so, daripada tiada baik ada kan..nanti dah siap progress nya mesti lagi banyak yang menarik..ada la jugak kenangan datang ke Johor untuk kedua kalinya..walaupun masa teramat singkat masa tu..1st time datang dulu tak sempat ronda-ronda..yang ni menyempat la jugak..anak-anak pun seronok..

Cuma satu ja..masa datang kami tak tahu tempat makan yang best..so susah sikit nak cari..jadi kami makan mana tempat yang kami jumpa ja..nak mencari kan buang masa pulak..

So..itu jala la rasanya yang saya dapat kongsikan..nanti kalau rajin saya share pulak syurga shopping barang branded di johor ni ya..ala-ala oversea gitu..

c u...jumpa lagi..


Selasa, 20 Januari 2015

Kerepek Sengkuang Cina yang lemak dan crispy

Happy reading...semoga bermanfaat..

As salam n hai..

Hari ni mamasai nak share resepi...ermmm...bkn resepi, cuma nak share pengalaman mengenali dan merasai nikmat sengkuang cina.."boleh gitu ye"..

Rasanya ramai tahu kan..sengkuang cina ni banyak kegunaannya..salah satu nya adalah untuk merawat baby yang kena jaundice @ kuning..tapi saya tak jelas macam mana cara penggunaan dan kesannya kepada masalah jaundice ni..so, yang ni korang kena google k...

Nak dijadikan cerita seumur hidup baru ni saya tahu buah ni adalah sengkuang cina..sebelum ni nampak kat pasaraya atau mana-mana ingatkan bawang..ngeee.....sebab bentuknya mungkin..alkisahnya satu hari tu my pren Pn Juliyana atanayuiman(my favourite blogger) masa kami sama unit kerja, post la benda ni kat facebook..baru la tahu asal usul..lagi terkejut masa tu jue buat kerepek sengkuang cina..nampak menyelerakan dan yummy...

So, untuk sapa-sapa yang tak tahu sengkuang cina saya tunjuk ya...


Dapat la jugak buah ni masa beli barang kat mydin putrajaya..maknanya, dah nak sampai hajat untuk merasa sengkuang cina ni..sebelum nak buat kerepek tu..kupas la dulu ye..bersihkan dan hiris nipis-nipis..sebelum goreng saya cuba makan sedikit dan rasanya lemak pahit sedikit..tak tahu la pulak orang lain macam mana kn...tapi masih sedap dan masih ada rasa seperti sengkuang yang biasa kita makan tu..sengkuang yang orang buat sengkuang calit gitue..

sebelum goreng saya letak sedikit garam, untuk rasa kerepek sebenar la konon..mmmmm..memang sedap la..bila dah goreng rasa pahit tak ketara sangat..secong round, ha...dan habis sebenarnya hasil pertama tadi..hubby suka anak saya adzeem pun suka..jadinya, goreng lagi..tapi yang ni saya tak letak garam..dan rasanya sedap jugak..lemak dan crispy..serius! yang tak pernah cuba kena cuba..rugi tauuu..kredit untuk jue memperkenalkan ilmu makan ni..hehe..



Tapi kan..dengar cite..sengkuang ni..mudah didapati musim tahun baru cina sahaja..jadinya..kalau hari2 biasa susah nak jumpa la kut..kalau ada pun mungkin harga lagi mahal..
Bila dah musim tu..beli banyak-banyak sebab sikit tak cukup..kerepek macam kerepek lain jugak..bila dah makan tak ingat kan..lagi2 kalau sambil tengok tv..makan pulak beramai-ramai..

so, cuba la ya..jangan tak cuba

c u..